DATÜB Gençlik Kolları, Ahıskalı oyuncularla bir araya geldi
- 10 Şubat 2020
- 4823 okundu
Ahıska Türklerinin vatanlarından sürgün edilişinin 74. Yılı münasebetiyle Giresun Üniversitesi’nde anma programı düzenlendi. Giresun Üniversitesi Ahıskalı Öğrenciler Topluluğu ve DATÜB Gençlik Kolları’nın birlikte düzenlediği programa Güresun Üniversitesi’nden çok sayıda akademisyenin yanı sıra öğrencilerin de ilgisi büyüktü.
Program’ın açılış konuşmasını yapan Giresun Üniversitesi Ahıskalı Öğrenciler Topluluğu Başkanı İmran Bakhalov, Ahıskalı öğrenciler olarak eğitimlerini başarılı şekilde tamamlamaları gerektiğini, atalarımıza yapılan haksızlığı asla unutmamaları gerektiği ve sürgün sonucu elimizden alınan haklarımızın geri alınması için sonuna kadar çalışmamız gerektiğine vurgu yaptı.
Devamında söz alan DATÜB Gençlik Kolları Başkanı İsmihan Kassanov, DATÜB olarak 1944 yılında sürgün edilen ve 74 yıldır iade edilmeyen haklarımızın geri alınması için siyasi ve hukuki olarak mücadelelerini sürdürdüklerini ve bu yöndeki çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Ahıskalı Öğrenciler Topluluğu Akademik Danışmanı ve aynı zamanda rektör danışmanı olan Dr. Oktay Karaman ise gerek topluluk olarak gerekse de üniversite olarak Ahıska konusunda yaptıkları programlardan bahsederek bu konudaki çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
Daha sonra “Sıfırlanan Hayatlar: Ahıska Türklerinin Gerçek Hikayesi” belgeseli izlendi. Belgesel sonrasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot, sürgün ve Ahıska meselesi konusunda öğrencilere konferans verdi. Ahıska meselesinin siyasi, toplumsal ve hukuki boyutlarına değinen Prof. Dr. Yeşilot, bu sorunun çözümü için her geniş çaplı ve uzun vadeli çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Giresun Üniversitesi öğrencileri Gözel Paşaliyeva ve Rüstem Mustafayev’in şiir dinletileri sırasında duygu dolu anlar yaşandı. Programın yapılmasında başta Giresun Üniversitesi Ahıskalı Öğrenciler Topluluğu olmak üzere, üniversite yönetimine, değerli hocalarımız Dr. Oktay Karaman ve Prof. Dr. Okan Yeşilot’a teşekkür ederiz.